RAMALLAH - Mahmoud Abbas is zaterdag in Ramallah tijdens een speciale zitting beëdigd als president van de Palestijnse Autoriteit. Hij volgt de overleden Yasser Arafat op. Abbas won vorige week de presidentsverkiezingen. Hij kreeg ruim 62 procent van de stemmen.

Tijdens zijn toespraak droeg Abbas zijn overwinning op aan zijn voorganger. "Ik draag deze overwinning in naam van ons hele volk op aan de ziel en herinnering van onze eeuwige leider, het symbool van onze zaak, Yasser Arafat", aldus Abbas. Arafat overleed 11 november vorig jaar in een ziekenhuis bij Parijs.

Pleidooi

Abbas riep ook op tot een staakt-het-vuren en hield een pleidooi om de vredesbesprekingen met Israël te hervatten. De Israëlische premier Sharon bevroor vrijdag alle officiële contacten met de Palestijnse Autoriteit als reactie op een zelfmoordaanslag, waardoor zes Israëliërs en drie daders omkwamen. Israël stelt als voorwaarde voor besprekingen dat Abbas eerst de gewelddadige groeperingen zoals Hamas moet aanpakken.

Tijdens zijn toespraak zei Abbas dat hij het volste vertrouwen heeft in de Palestijnse premier Ahmed Qurei. "Ik herhaal dat ik alle vertrouwen heb in Qurei en ik wil met hem praten over de vorming van een regering overeenkomstig de wet", aldus de nieuwbakken president. Qurei werd in september 2003 premier nadat Abbas die functie had neergelegd.