WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Justitie Ashcroft heeft woensdagavond een direct al omstreden registratie aangekondigd van een deel van de mensen die met een visum in de VS verblijven of een visum aanvragen.

De veiligheidsmaatregel is bedoeld voor "individuen uit landen die de grootste bedreiging vormen voor de Amerikaanse veiligheid". Ashcroft sprak van een maatregel tegen het terrorisme.

In de praktijk zal het vooral gaan om moslims en mensen uit het Midden-Oosten, aldus boze burgerrechtengroepen. Het plan betekent dat meer dan 100.000 mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning, zoals studenten, arbeiders, wetenschappers en toeristen uit landen als Saudi-Arabië en Pakistan hun vingerafdruk moeten afstaan.

Dertig dagen

Alleen mensen met een permanente verblijfsvergunning vallen niet onder het voorstel van het ministerie van Justitie. De betrokkenen zouden in de toekomst ook direct bij aankomst in de Verenigde Staten op het vliegveld of in de haven hun vingerafdruk en persoonlijke gegevens moeten afstaan.

Na een verblijf van dertig dagen worden zij geregistreerd bij de vreemdelingendienst. Diegenen die zich niet aan deze procedure houden moeten een boete betalen, krijgen voortaan geen visum meer of worden het land uitgezet.

Irak

Een zegsman van de organisatie
National Immigration Forum