RAMALLAH - Bij de Israëlische beschieting van het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat in de stad Ramallah is donderdagochtend een lid van Arafats lijfwacht gedood en zijn zeker zes anderen gewond geraakt toen tanks het terrein rond het complex opreden. Arafat zelf mankeert niets, aldus Palestijnse functionarissen.

Een ooggetuige zei wel dat de slaapkamer van Arafat is beschadigd, maar dat Arafat zelf in goede gezondheid is. Ooggetuigen zeiden dat het Israëlische leger delen van het hoofdkwartier heeft bezet.

Verschillende gebouwen van het complex zijn vernield. De ruimte waar Arafat meestal zijn persconferenties houdt, zou ernstig beschadigd zijn.

Er zouden zeker dertig granaten op het complex zijn afgevuurd. Veiligheidsfunctionarissen zeiden dat de ingang van het hoofdkwartier is geblokkeerd door auto's die door bulldozers waren verschoven. Elders in Ramallah zouden in totaal dertig mensen gewond zijn geraakt door beschietingen.

Gigantische bulldozers

Het Israëlische leger trok donderdagochtend met vijftig tanks en pantserwagens en zes gigantische bulldozers opnieuw de Palestijnse stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever binnen. Israël maakte hier begin mei een einde aan een beleg van Arafats hoofdkwartier dat ruim een maand had geduurd.

De actie in Ramallah volgde op een Palestijnse aanslag van woensdag in Megiddo waardoor zeventien mensen omkwamen en 37 gewond raakten. In een verklaring zei het Israëlische leger de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk te houden voor de aanslagen.

Jihad

Palestijnse veiligheidsfunctionarissen veroordeelden eerder de aanslag. De Palestijnse Autoriteit zei bereid te zijn leden van de militante Islamitische Jihad op te pakken, die de verantwoordelijkheid voor de aanslag hebben opgeëist.

Woensdagmiddag trokken Israëlische strijdkrachten ook al de Palestijnse stad Jenin binnen. Volgens de Islamitische Jihad kwam de dader van de aanslag uit Jenin.

/DOSSIERMidden-Oosten