AMSTERDAM - Mohammed B., de vermoedelijke moordenaar van cineast Theo van Gogh, zal op 26 januari niet in de rechtszaal verschijnen om de eerste dag van zijn strafproces bij te wonen. B.'s advocaat P. Plasman heeft aan de rechtbank en het Openbaar Ministerie (OM) kenbaar gemaakt dat B. niet aanwezig zal zijn, zo zei de raadsman vrijdagavond. B. heeft dit besloten na overleg met Plasman.

Op 26 januari is de eerste openbare zitting in de zaak, die dan nog niet inhoudelijk maar pro forma behandeld zal worden. Naar verwachting zal het Openbaar Ministerie (OM) bij die gelegenheid een toelichting geven op de stand van het onderzoek.

Rechtbank, OM en advocaat Plasman zijn overeengekomen dat de NOS aanzienlijke delen van het proces mag filmen. Het proces zal plaatsvinden in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp.

Mohammed B. heeft als verdachte het recht om afstand te doen, zoals het in juridisch jargon heet, en niet aanwezig te zijn bij zijn berechting. De rechtbank moet in zo'n geval verstek verlenen, zodat de zaak buiten aanwezigheid van de verdachte behandeld kan worden.