DEN HAAG - Eén van de vier Algerijnen die in april zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme, is in de nacht van dinsdag op woensdag ontsnapt uit het Huis van Bewaring in Breda.

Het ministerie van Justitie heeft dat woensdag gemeld. Speciale arrestatieteams hielden de vier vorige maand aan in Eindhoven, Bergen op Zoom en Groningen.

De vier zouden lid zijn van de Groupe Salafiste pour la Predication et le Combat (GPSC). Dat is een radicaal-islamitische organisatie die verantwoordelijk is voor aanslagen binnen en buiten Algerije.

Er is volgens een woordvoerster van het departement een opsporingsactie aan de gang. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie leidt dit onderzoek. Het Korps Landelijke Politiediensten voert het uit. Minister Korthals stelt ook een onderzoek in naar de vlucht.

Tevens is er een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd naar de 25-jarige R.D. Het Landelijk Parket houdt er rekening mee dat hij naar het buitenland is gevlucht.

Met lakens

De man ontsnapte op klassieke wijze uit het Huis van Bewaring te vluchten. Hij is met behulp van lakens ontkomen, meldde Justitie. Hoe laat hij precies is ontsnapt, weet Justitie niet. Justitie kwam de Algerijnen op het spoor na een tip van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de mannen logistieke steun hebben gegeven aan de jihad, de gewapende strijd tegen vijanden van de islam. Zij zouden ook strijders van de jihad vanuit Nederland hebben voorzien van valse identiteitspapieren, geld en onderdak. Bij huiszoekingen vond de politie een tiental valse of vervalste paspoorten.

Algerijnse doelen

De AIVD houdt de GPSC al geruime tijd in de gaten. De GPSC is een afsplitsing van de Groupe Islamique Arme (GIA). Zij heeft de afgelopen jaren vele aanslagen gepleegd op militaire, economische, politieke en publicitaire doelen in Algerije.

Volgens de AIVD heeft de GPSC een aanhang weten te verwerven onder Algerijnen in het buitenland en heeft ze zo een ondersteundend netwerk opgebouwd in diverse West-Europese landen.

In juni 2000 pakte Nederland op verzoek van justitie in Frankrijk drie GPSC-leden op. Uit onderschepte telefoongesprekken zou zijn gebleken dat de terroristische organisatie een aanslag beraamde tijdens het Europees kampioenschap voetbal dat jaar in Nederland en België. Het doelwit zou het Franse nationale elftal zijn geweest.