DEN HAAG - Premier Balkenende is blij dat VVD-Kamerlid Hirsi Ali dinsdag na het reces in de Tweede Kamer terugkeert. Hij zal zelf geen rol spelen bij haar intrede.

"Dat is aan de Tweede Kamer." Wel zal de premier haar op zijn eigen manier welkom heten. Balkenende zei dat hij een keer telefonisch contact met Hirsi Ali heeft gehad tijdens de twee maanden lange afwezigheid van het Kamerlid. Hij wilde weten hoe het met haar was. Hirsi Ali had tegen hem gezegd dat ze afstand wilde nemen.

Hirsi Ali is sinds de moord op Theo van Gogh begin november op een geheime plek ondergebracht omdat ze met de dood werd bedreigd. Later bleek dat ze door Defensie met een militair vliegtuig naar het buitenland is overgebracht.

Het Kamerlid krijgt al ruim twee jaar persoonlijke beveiliging wegens bedreigingen vanwege haar uitlatingen over de onderdrukking van de vrouw binnen de islam.

De VVD is overspoeld door de buitenlandse media met verzoeken om een interview met Hirsi Ali. Mogelijk zal het Kamerlid dinsdag bij haar terugkeer een persconferentie geven.