VEENWOUDEN - Een Somalisch gezin uit het Friese Veenwouden is naar Engeland gevlucht na bedreigingen van de buren. Volgens een woordvoerder van de Woningstichting Dantumadeel gaat het niet om een gewone burenruzie, maar om haat tegen buitenlanders.

De woningstichting probeert met een rechtszaak de terroriserende buurtbewoners het huis uit te krijgen.

De buurman en andere gezinsleden gooiden kogels bij de Somaliërs door de brievenbus en bedreigden het echtpaar met vijf kinderen verbaal. Over de aard van de bedreigingen wil W. Postma van de woningstichting niets zeggen. "Maar je krijgt er tranen van in je ogen. Dit kan echt niet door de beugel." Ook andere buurtbewoners bevestigen volgens Postma de bedreigingen.

Eind december is het Somalische gezin vertrokken naar Engeland. Daarvoor is het nog een tijdje ondergedoken in de gemeente Dantumadeel. De woningstichting is drie maanden geleden een proces begonnen om de buren het huis uit te krijgen. "Het duurt allemaal heel lang. De datum van de rechtszaak is nog steeds niet bekend", aldus Postma.

De directeur van de school in Veenwouden, waar vier kinderen les kregen, noemt de situatie vervelend. De school wil een brief sturen om steun te betuigen aan de Somaliërs. De gemeente Dantumadeel was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

In Nijverdal speelde vorig jaar december een soortgelijk incident. Een vrouw uit die plaats is toen onder druk van een kort geding zelf uit haar huis vertrokken na een racistisch incident met een Iraanse buurman. Vrienden van de vrouw zouden het huis van de Iraniër met hakenkruisen hebben beklad. De vrouw veroorzaakte al langer overlast. Die uitte zich in geluidsoverlast en bedreigingen.