DARMSTADT - Het gaat vooralsnog goed met de Europese ruimtesonde Huygens. Het apparaat heeft een signaal naar de aarde gezonden tijdens zijn afdaling naar de maan Titan van Saturnus, zei hoofdwetenschapper Leonid Gurvits van het Nederlandse JIVE-instituut in Dwingeloo vrijdag.

De radiosignalen zijn opgepikt door een netwerk van radioschotels op aarde. De zwakke signalen, die ruim 1 miljard kilometer hebben afgelegd, zijn volgens Gurvits een bevestiging dat Huygens tijdens de afdaling vrijdagochtend functioneerde. "We weten dat hij in leven is en dat is groot nieuws", aldus de astronoom.

De gegevens zeggen echter niets over de waarnemingen die de sonde in de atmosfeer van de koude en mistige maan heeft gedaan. Die informatie moet halverwege de middag binnenkomen, als het moederschip van Huygens, Cassini, de eerste gegevens naar aarde doorstuurt.

De populair-wetenschappelijke website Kennislink volgt Huygens op de voet en heeft een tijdslijn opgesteld. Op deze website staat ook meer informatie over het signaal dat de Huygens uitzendt.