LEIDSCHENDAM - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) gaat verbindingsposten inrichten bij de Nederlandse ambassades in Saudi-Arabië, Marokko en Pakistan.

In de strijd tegen het internationaal terrorisme acht de dienst het noodzakelijk in die landen een informatiepositie op te bouwen. Dat bevestigde vrijdag een woordvoerder van de AIVD.

Contacten

In de betreffende landen zal de AIVD contacten onderhouden met de geheime diensten aldaar. "Dat is geen nieuw beleid. Die contacten waren er al vanuit andere liaisonposten", aldus de woordvoerder. "We zitten, bijvoorbeeld, al langere tijd in Jordanië en Singapore en in tal van andere landen, eveneens in het kader van de strijd tegen het internationale terrorisme."

Volgens de AIVD spelen landen als Saudi-Arabië, Marokko en Pakistan een belangrijke rol in het terrorisme. "Het zou vreemd zijn als we geen contacten hadden met die diensten", zegt de woordvoerder.

Andere samenleving

"Het spreekt voor zich dat bij het onderhouden van die contacten en het uitwisselen van informatie van ons uit grote zorgvuldigheid wordt betracht, omdat zij in een andere context, in een ander type samenleving opereren."

Met de samenwerking met geheime diensten in minder- of niet-democratische landen, waar veelal sprake is van schendingen van mensenrechten, zet de AIVD geen principes overboord, benadrukt de woordvoerder.

"Onze principes blijven recht overeind. Uiteraard hanteren wij democratische principes en principes van mensenrechten. Daar staan wij voor. Er wordt alleen wel meer samengewerkt. Als je succesvol wil zijn in de strijd tegen het terrorisme, zul je ook in dergelijke landen informatieposities moeten opbouwen."