GAZA/JERUZALEM - De enige manier om het geweld te stoppen is een wederzijdse wapenstilstand. Dit zei vrijdag een woordvoerder van het Palestijnse bestuur, Nabil Abu Rudeina.

Zijn oproep volgde op een zelfmoordaanslag donderdagavond aan de rand van de Gazastrook. Drie Palestijnen beroofden zich met de bomaanslag van het leven en sleurden zes Israëli's mee de dood in.

Vijf mensen raakten gewond. De Israëli's hebben alle drie de openingen in de afrasteringen rond de dichtbevolkte Gazastrook vrijdag voor onbepaalde tijd gesloten, zo berichtten de Israëlische strijdkrachten.

Het was de eerste zelfmoordaanslag sinds de verkiezing zondag van Mahmud Abbas tot Palestijnse president. Hij heeft tot geweldloosheid opgeroepen in de strijd voor een onafhankelijke Palestijnse staat. Radicale Palestijnse groepen hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Rudeina zei dat de escalatie van Israëlisch geweld moet stoppen. De Israëli's moeten zich uit de bezette Palestijnse gebieden terugtrekken zodat het Palestijnse bestuur eindelijk kan optreden.

Onder Abbas' voorganger Arafat liepen tal van eenzijdige bestanden die Arafat of Palestijnse groepen hadden afgekondigd stuk door Israëlische moordaanslagen op Palestijnse activisten.

Israëlische bewindslieden hebben vrijdag na de zelfmoordaanslag beklemtoond dat het Palestijnse bestuur een einde moet maken aan dergelijke aanslagen. Ze zeiden voorts dat die niet van invloed zijn op de plannen van premier Sharon om de Gazastrook te ontruimen. Dat plan is omstreden in de Israëlische politiek maar onder de bevolking lijkt er een stevige meerderheid voor te bestaan.

Een opiniepeiling die vrijdag door de krant Haartez is gepubliceerd, stelt dat 59 procent van de ondervraagde israëli's het plan om de Gazastrook te ontruimen steunt en 32 procent daar tegen is.