KIEV - De verslagen Oekraïnse presidentskandidaat Viktor Janoekovitsj heeft bij het hooggerechtshof vrijdag officieel beroep aangetekend tegen de uitslag van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Dat heeft een medewerker van Janoekovitsj tegen het Russische persbureau Interfax gezegd.

Het beroep van vrijdag lijkt een laatste poging van Janoekovitsj om de uitslag van de stembusgang op 26 december, waarbij hij verloor van oppositieleider Viktor Joesjtsjenko, aan te vechten.

Eerdere bezwaren van Janoekovitsj wees het hof af. Vrijdagochtend werden 621 documenten en 322 videobanden als 'bewijsmateriaal' voor verkiezingsfraude bij het hof afgeleverd.

Volgens de officiële uitslag won Janoekovitsj' rivaal Viktor Joesjtsjenko met een meerderheid van 52 procent van de stemmen, een verschil van ongeveer twee miljoen stemmen. De verkiezingen werden 26 december overgedaan op last van het hooggerechtshof, dat onregelmatigheden constateerde in de voorafgaande ronde in november. Toen kwam Janoekovitsj als winnaar naar voren.

Het voortdurende juridisch verzet van Janoekovitsj tegen de uitslag van 26 december staat een installatie van Joesjtsjenko als president in de weg. Die heeft Janoekovitsj meerdere malen gevraagd te stoppen met zijn obstructiepogingen.