NIJMEGEN - De snelweg tussen Nijmegen en Arnhem gaat zondagmorgen dicht om de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) de gelegenheid te geven een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk te maken. Ook het treinverkeer tussen beide steden wordt stilgelegd, heeft de gemeente Nijmegen vrijdag bekendgemaakt.

Nijmegen bouwt aan de noordkant van de Waal een nieuwe stadswijk. Omdat in dit gebied in 1944 zwaar is gevochten, worden nieuwe bouwlocaties telkens afgespeurd op achtergebleven explosieven. Die komen in grote hoeveelheden aan de oppervlakte en worden in zogenoemde plofkuilen tot ontploffing gebracht. De nu gevonden Amerikaanse vliegtuigbom is te zwaar voor een plofkuil, zodat aparte maatregelen zijn genomen.

Volgens de gemeente is het aangetroffen explosief een 260-ponder. De bom ligt tussen de spoorlijn Nijmegen-Arnhem en het knooppunt Ressen in de snelweg A325. Omdat in dit gebied nog geen woningen staan, is een evacuatie niet nodig. Twee jaar geleden moesten voor een vergelijkbare operatie honderden mensen tijdelijk hun huizen in het gebied verlaten.

Omleiding

Verkeer vanuit het noorden wordt zondagmorgen omgeleid via de snelwegen A15 (Ressen-Rotterdam) en A50 (Valburg - Den Bosch). Verkeer uit zuidelijke richting kan vanaf Nijmegen via provinciale wegen naar Arnhem rijden.