LONDEN - Eenderde van alle volwassenen op de wereld zal in 2025 lijden aan hoge bloeddruk. Dat voorspellen onderzoekers van de Amerikaanse Tulane University in New Orleans in het Britse medische tijdschrift The Lancet, dat zaterdag verschijnt.

Al bijna een miljard mensen hadden een hoge bloeddruk, oftewel hypertensie, in 2000. Over twintig jaar zal dat aantal zijn gestegen tot 1,56 miljard, eenderde van het in 2025 verwachte aantal volwassen wereldburgers.

Ontwikkelingslanden

De grootste stijging zal zich voordoen in ontwikkelingslanden, waar het aantal gevallen van hypertensie met 80 procent zal toenemen. In de rijke landen verwachten de wetenschappers een stijging van 24 procent.

Levenswijze

De wetenschappers wijten het verschil tussen de beide percentages aan het feit dat rijke landen veel geld uitgeven aan campagnes die een gezonde levenswijze stimuleren, wat arme landen niet kunnen doen. Bovendien beschouwen ontwikkelingslanden besmettelijke ziekten als hun grootste probleem en hebben ze geen oog voor de preventie van chronische aandoeningen.

Hoge bloeddruk is de belangrijkste oorzaak van cardiovasculaire aandoeningen (hartaanvallen en beroertes), die de oorzaak zijn van 30 procent van alle sterfgevallen op de wereld.