RIJSWIJK - De sirenetest woensdagmiddag om 12.00 uur is niet op alle plaatsen even goed verlopen. In de gemeente Tholen was aanvankelijk niets te horen, doordat de brandweer in Roosendaal was vergeten om de sirenes op het Zeeuwse eiland aan te zetten.

De brandweer op Tholen kreeg direct na het middaguur tientallen telefoontjes binnen van mensen die het snerpende geluid van de alarmsirenes niet hadden gehoord. Al vrij snel kwam de brandweer erachter dat dit niet aan de sirenes zelf lag, maar aan de brandweercentrale in Roosendaal. De Brabanders waren per ongeluk de Zeeuwen vergeten. Om 12.30 drukte de brandweer alsnog op de knop van Tholen, zodat het geloei daar toch nog te horen was.

Groningen

In de provincie Groningen, waar de sirenes het vorig jaar niet deden door een computerstoring, waren dit keer veel minder problemen. Volgens de Groningse brandweer weigerden zeker vijf sirenes dienst. Ze gingen alsnog af, toen de brandweer opnieuw op de knop drukte.

Arnhem

In Arnhem waren ook problemen. In de Gelderse stad ging door nog onbekende oorzaak het alarm maar een keer af in plaats van de vereiste drie keer. In het dovencentrum Gelderhorst in Ede is een proef met een trilalarm voor doven en slechthorenden mislukt. De apparaatjes die de doven hadden moeten waarschuwen, vertoonden geen enkele vibratie.

Trilalarm

Een proef met trilalarm voor doven in Rotterdam-Rijnmond is daarentegen goed verlopen, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Veertig doven in de havenstad kregen een speciaal mobiel telefoontje, dat netjes begon te trillen toen het alarm afging. Ook verscheen er een tekst in het beeldscherm van het mobieltje.

Ook met het gewone alarm waren in de regio Rotterdam-Rijnmond nauwelijks problemen. Vier van de ruim tweehonderd sirenes deden het niet. Wel kwamen er klachten binnen van mensen die het geluid niet goed konden horen. Die klachten kwamen vooral uit kantoorgebouwen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kende dit probleem al en bekijkt of het euvel met een ander geluid op de sirenes kan worden verholpen.

Een sirene aan de Rotterdamse Delftweg ging bewust niet af, omdat die op het crematorium staat en daar op dat moment een uitvaart gaande was. Op de Maasvlakte liet een het afweten, een belangrijke plaats aangezien daar veel mensen buiten werken.

In Amsterdam is de test eveneens goed verlopen, zegt de politie. Er belden in totaal 34 mensen. De meesten vroegen of er echt iets aan de hand was. Anderen vonden, net als de Rotterdamse klagers, dat de sirenes te zacht waren.

Brandweer

De brandweer in Den Haag kreeg ongeveer veertig telefoontjes. In Rijswijk bleef de sirene uit door kortsluiting. De klachten gingen ook hier over het geluid. De brandweer inventariseert de klachten en kijkt of er wellicht extra sirenes in de regio moeten komen.

In de regio Zaanstreek-Waterland verliep alles naar wens, ook al waren ook hier enkele tientallen verontruste mensen die de politie en de brandweer belden.

In het Noord-Friese dorp Kollum bleef het woensdag om 12.00 uur doodstil. De brandweer liet weten dat de sirene op dat tijdstip even zonder stroom zat. Waarschijnlijk had dit te maken met de verbouwing van een clubhuis in de buurt. In de rest van Friesland waren geen problemen, in tegenstelling tot vorig jaar toen veel sirenes het niet deden als gevolg van computerproblemen.

In het Gelderse dorpje Ellecom ten slotte, in de gemeente Rheden, was ook niets te horen. Maar dat was te wijten aan de inwoners, omdat die al jarenlang met de gemeente overhoop liggen over waar de alarmsirene moet komen. Inmiddels zijn drie mogelijke locaties gekozen, zodat ook Ellecom op den duur kan meeloeien met de rest van het land.

/NIEUWSAlarmsirenes worden weer getest