AMSTERDAM - Een groep Amsterdamse moslims richt eind mei een nieuwe politieke partij op die opkomt voor de belangen van moslims in Nederland. De Moslim Democratische Partij (MDP) wil in 2006 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, zei woordvoerder M. Jabri donderdag. De partij heeft ook nog een stad in Noord-Brabant op het oog waar veel moslims wonen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De initiatiefnemers voeren gesprekken met bekende en onbekende moslims om de partij in de grote steden te gaan trekken. Ook met niet-moslims wordt contact gezocht, "zodat we een balans krijgen binnen het bestuur", zegt Jabri. "Het gaat om mensen die politiek hetzelfde denken." Op termijn, afhankelijk van de groei van de partij, wil de MDP meedoen aan de landelijke verkiezingen.

Leden

Het zoeken van mensen gaat nog moeizaam, stelt Jabri. "Het is moeilijk om mensen te vinden die de kar willen trekken. Er zijn weinig goede mensen met voldoende expertise." Voor de officiële oprichting eind mei moeten de initiatiefnemers een landelijk partijbureau hebben opgezet met een partijbestuur. De financiën zijn volgens Jabri al geregeld.

AEL

Vorig jaar kondigde de Nederlandse afdeling van de Arabisch Europese Liga (AEL) de oprichting van de MDP aan. In België stond de AEL aan de wieg van een MDP, die vorig jaar aan verkiezingen heeft meegedaan. Voorzitter N. Marmouch van AEL Nederland noemde de uitlatingen van Jabri over de oprichting in Nederland voorbarig. De voorbereidingen voor de MDP gebeuren volgens hem in stilte.

Woordvoerder

De mensen die het bestuur gaan vormen, zullen "te zijner tijd" de oprichting bekendmaken en een woordvoerder aanwijzen, zei hij. De MDP hoopt volgens Jabri ook stemmen te trekken van niet-moslims, die het eens zijn met de standpunten van de partij. De partij heeft al een 'Voorlopig Manifest' opgesteld met de grondlijnen van de beweging. De islam vormt daarbij het uitgangspunt.

Palestijnse kwestie

Ook de Palestijnse kwestie en de oorlog in Irak komen ter sprake. "De MDP is ook vooral solidair met de volkeren van het zuiden in hun strijd tegen het neokolonialisme die gestuurd is door de VS en neoliberaal Europa, maar ook tegen bezetting en agressie van de VS, haar lakeien en interne dictaturen", aldus het manifest.

Veel stemmen

Recent onderzoek van MCA Communicatie wees uit dat een lokale moslimpartij in de vier grote steden bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 veel stemmen van Turkse en Marokkaanse Nederlanders zou krijgen. Ook de initiators van de MDP hebben een onderzoek gehouden onder 8000 moslims in de Randstad. Van de ondervraagden zei 84 procent te stemmen op een moslimpartij.