Trump neemt pas na G7 besluit over klimaatakkoord

De Amerikaanse president Donald Trump stelt een besluit over het al dan niet opzeggen van het klimaatakkoord van Parijs uit tot na de G7 eind mei in Italië. Woordvoerder Sean Spicer van het Witte Huis zei dinsdag dat Trump van zijn adviseurs meer informatie wil over de voor- en nadelen van een Amerikaanse betrokkenheid bij het klimaatverdrag.

Eerder had Trump toegezegd de knoop door te hakken voordat de zeven grootste industrielanden (G7) eind mei bijeenkomen in Italië.

Topadviseurs van Trump en kabinetsleden zouden dinsdag in het Witte Huis overleggen over de vraag of de president zich aan zijn campagnebelofte moet houden. Die bijeenkomst is uitgesteld.

Volgens bronnen in Washington zouden onder meer Trumps dochter Ivanka en minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson ervoor pleiten dat de VS bij het klimaatakkoord betrokken blijven. Topadviseur Steve Bannon zou bij Trump aandringen op het opzeggen van het internationale verdrag.

In de aanloop naar de verkiezingen zei Trump de deelname van de VS aan het klimaatverdrag te willen opzeggen. Buitenlandse leiders hebben hem opgeroepen dat niet te doen.

Tip de redactie