DEN HAAG - Fiona de Vilder wordt toch niet de nieuwe LPF-staatssecretaris van Emancipatie- en Gezinsbeleid. Volgens LPF-vice-fractievoorzitter Hoogendijk om de reden dat ze "de emotionele druk blijkbaar niet aan kan".

De Vilder heeft aan het begin van de avond premier Balkenende telefonisch op de hoogte gebracht. Hoogendijk sprak eerder dinsdag nog berichten tegen dat er problemen zouden zijn rond de aanstaande benoeming van De Vilder.

Achtergrond

Na een gesprek met haar aan het begin van de avond zegt Hoogendijk nu dat De Vilder de "emotionele druk blijkbaar niet aan kan. Het heeft allemaal te lang geduurd waardoor er steeds verhalen verschenen over haar achtergrond."

Bijlhout

De 44-jarige De Vilder had de opvolger moeten worden van Philomena Bijlhout. Die moest al acht uur na haar beëdiging aftreden omdat bleek dat ze bij haar sollicitatiegesprek haar deelname aan de Surinaamse volksmilitie van ex-legerleider Bouterse, die verantwoordelijk was voor de decembermoorden in 1982, had verzwegen.

Zelf besloten

De Vilder zegt zelf besloten te hebben de post niet te aanvaarden. "Ik heb me de afgelopen dagen zeer zorgvuldig georiënteerd en met verschillende mensen gesproken. Vervolgens heb ik zelf besloten de baan niet te aanvaarden."