BEEK - Het zoveel mogelijk herstellen van de zogenoemde Kabouterboom in Beek bij Nijmegen gaat zeker 30.000 euro kosten.

Vandalen staken de dikste boom van Nederland dinsdag in brand. Het is nog maar de vraag of de 450 jaar oude tamme kastanje de verwoesting door de brand zal overleven, zegt beheerder H. Hengeveld van stichting Het Geldersch Landschap.

Donderdag heeft een expert van de Bomenstichting de schade aan de Kabouterboom getaxeerd. Deze deskundige denkt binnen twee weken te kunnen bepalen hoe groot de schade is, die ontstaan is door het vernielen van een nationaal monument.

Het bedrag, dat in de tonnen kan lopen, komt nog eens bovenop de kosten van ingrepen aan de zwaar beschadigde boom. Van de daders ontbreekt volgens Hengeveld nog elk spoor.

De zwartgeblakerde woudreus trekt zeer veel belangstellenden. De politie heeft de omgeving van de boom afgezet om verdere schade aan de kastanje te voorkomen. Hengeveld en de expert hebben donderdag vastgesteld dat de boom er aan de achterzijde nog redelijk gezond uitziet.

"Maar het is de vraag wat de hitte van het vuur binnenin de boom heeft gedaan. Het is mogelijk dat er zoveel cellen zijn gebarsten, dat de groeisappen niet meer op gang komen. Dat weten we pas over een maand of drie, als de boom normaal gesproken weer blad en knoppen zou moeten krijgen", aldus de beheerder.

"Als de boom dit niet overleeft, duurt het eeuwen voor er weer een kastanje van 8,5 meter omtrek staat. Daarom kan de compensatieschade ook zo hoog uitvallen."

De Kabouterboom staat op een stuwwal in het Rijk van Nijmegen. De Romeinen plantten daar destijds de eerste kastanjebomen aan. In het bos staan meer gigantische bomen met enorme, deels bovengrondse wortelstelsels. Dit voorjaar gaat het speciale Kabouterpad, een wandeling voor kinderen, open. Hoogtepunt van het Kabouterpad zou de nu half afgebrande dikste boom van het land zijn.