RIJSWIJK - De drie onlangs door Amerikaanse wetenschappers ontdekte sterren zijn de grootste die ooit in ons melkwegstelsel zijn gevonden. Dat zegt sterrenkundige De Koter van de Universiteit van Amsterdam. Hij noemt donderdag de ontdekking "een test voor een beter begrip van de levensloop van sterren".

De drie hemellichamen zijn zogeheten 'Rode Reuzen'; sterren die in de laatste fase van hun leven zijn en opzwellen. De Amerikaanse wetenschappers onderzochten een groep van 74 Rode Reuzen en stuitten bij hun onderzoek op de drie giganten.

Supersterren

De Koter denkt dat met de ontdekking meer duidelijk wordt over de levensloop van deze supersterren. Volgens hem kun je het vergelijken met onderzoek naar de evolutie van de mens. "Je kan meer te weten komen over de evolutie van de mens door een persoon van 120 jaar oud te nemen dan van iemand van bijvoorbeeld 100 jaar oud. Deze sterren zijn de extreemste die tot nu toe zijn ontdekt."

Koud

De drie giganten zijn relatief 'koud'. Hun temperatuur ligt rond de 3000 graden Celcius. Ter vergelijking: de zon is ruim 5000 graden en de heetste ster in de melkweg bijna 50.000 graden.

Dichtbij staan de sterren niet. Op 5.000 lichtjaren hiervandaan staat de eerste, de andere twee staan op ruim 9.000 lichtjaren afstand. Een lichtjaar is ongeveer 9,4 biljoen kilometer.