AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft woensdagavond een 14-jarige jongen opgepakt die behoorde tot de raddraaiers die een bewoner in de Retiefstraat in de Transvaalbuurt hebben weggepest. Een groepje Marokkaanse jongens, tussen de 12 en 15 jaar, en Hollandse overburen treiterden de man vanwege zijn homoseksuele geaardheid. De woningbouwvereniging zorgde daarom voor een ander huis voor hem.

Begin dit jaar werd een logé van de man geschopt en geslagen en brak daarbij enkele vingers. De politie verdenkt de opgepakte 14-jarige jongen ervan de vechtersbaas te zijn. De andere jongens van de groep, die waarschijnlijk niet bij deze mishandeling waren betrokken, wil de politie uit de anonimiteit halen. "Zodat we ouders en verzorgers kunnen aanspreken op het gedrag van deze jongens", aldus een politiewoordvoerder donderdag.

De politie benadrukte dat de Transvaalbuurt door deze pesterijen "geen heksenketel" is. "Het betreft één incident rond één bewoner, die op een hele onheuse manier bejegend is." Vorig jaar werd een echtpaar weggepest in de Amsterdamse Diamantbuurt. Dat leidde zelfs tot commotie in de landelijke politiek.