KAAPSTAD/LONDEN/HARARE - Mark Thatcher, zoon van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher, heeft donderdag in Zuid-Afrika bekend dat hij betrokkenen bij een poging tot staatsgreep een helikopter verhuurde.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hij gaf daarmee na maandenlange heftige ontkenningen toe indirect betrokken te zijn geweest bij een mislukte poging tot staatsgreep in Equatoriaal-Guinea.

Dat kleine maar olierijke land in 'de oksel van Afrika', aan de Golf van Guinee, had volgens de plannen van de beramers van de coup in maart 2004 met huurlingen afgepakt moeten worden van president Teodoro Obiang Nguema.

De poging faalde. In Zimbabawe en Equatoriaal-Guinea zijn tal van betrokkenen gevangen gezet, onder wie de goede vriend en buurman van Mark Thatcher in Zuid-Afrika, Simon Mann.

Zuid-Afrika heeft een erg strenge wetgeving tegen huurlingen en hun activiteiten. Thatcher ontkende iedere betrokkenheid, maar steeds meer verklaringen van andere arrestanten ondermijnen zijn verdediging.

Thatchers raadslieden hebben hem overgehaald het met de Zuid-Afrikaanse aanklagers op een akkoordje te gooien. Hij betaalt nu binnen twee dagen een boete van 380.000 euro en kan het land verlaten met een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar. Hij zal zo snel mogelijk naar zijn Amerikaanse echtgenote en kinderen in de VS gaan.

Thatcher woonde sinds 1995 in Zuid-Afrika en werd in augustus gearresteerd. Hij kwam op borgtocht vrij maar mocht het land niet verlaten tijdens het proces. Zijn gezin vertrok na zijn aanhouding uit Zuid-Afrika. Hij heeft hen al een half jaar niet gezien.

Bij voortzetting van het proces zou hij mogelijk nog vele jaren in Zuid-Afrikaans rechtzalen bezig zijn, zonder garantie dat vrijspraak zou volgen. De fikse boete is volgens hem en zijn advocaten dan ook de beste en goedkoopste uitweg uit deze affaire.

De mate van Thatchers betrokkenheid is onduidelijk. Vast staat dat hij als zakenman een helikopter ritselde voor enkele beramers. Hij stelt niet te weten waar die precies voor bestemd was. Dat is tegengesproken door onder meer de Zuid-Afrikaanse coupberamer Crause Steyl.

Op een feestje met kerst 2003 werd er in Thatchers Zuid-Afrikaanse woning, en in aanwezigheid van Mark Thatchers moeder Margareth, door de beramers tot in detail over gesproken volgens Steyl en andere betrokkenen.

De coup zou ongeveer 3 miljoen dollar gaan kosten. Een aantal zakenlieden wordt ervan beschuldigd dat geld beschikbaar te hebben gesteld. Het zou een mogelijk zeer lucratieve overname van 'het Koeweit van Afrika' worden. Equatoriaal-Guinea voert 350.000 vaten olie per dag uit en voorts zeker 55.000 vaten vloeibaar gas. De inkomsten gaan volgens waarnemers vooral naar de clan van de heerser, president Obiang.

Het gaat bij de vermeende financiers van de coup om een in Engeland gevestigde Libanese zakenman en diens zakenpartner, een onroerendgoedhandelaar in Groot- Brittannië, een Britse zakenman in Zuid-Afrika en de in Zimbabwe aangehouden Simon Mann.

De betrokkenen ontkennen de beschuldigingen. Zij spreken over een samenzwering van Obiang om oppositieleider Severo Moto in diskrediet te brengen. Moto zou als nieuwe president worden geïnstalleerd volgens de plannen.

Deze zakenlieden zouden samen 2,75 miloen dollar hebben gestoken in het avontuur. Thatcher werd er in Zuid-Afrika ook van beschuldigd 275.000 dollar te hebben bijgedragen.

Simon Mann heeft ondertussen in Zimbabwe strafvermindering gekregen. Hij kreeg in september zeven jaar cel wegens het illegaal kopen van wapens in Zimbabawe. Maar het hooggerechtshof heeft zijn straf met drie jaar bekort, aldus Manns advocaat donderdag in Harare.