AMSTERDAM - Uit het jaarverslag van de politie Amsterdam-Amstelland blijkt dat Amsterdam weer even veilig is als tien jaar geleden. Straatcriminaliteit zoals overvallen, geweld en diefstal is het afgelopen jaar met vier procent gedaald, zo staat in het Parool.
Parool

Ondanks dat Amsterdam op het zelfde niveau zit van 1992, blijft de hoofdstad landelijk gezien aan de top op het gebied van criminaliteit. Onder andere het aantal aangiften daalde in de regio Amsterdam vorig jaar in vergelijking met 2000 6,7 procent tot 96.129. Het aantal arrestanten steeg daarentegen met 4,5 procent tot 12.990.

Volgens korpschef Jelle Kuiper moet de Nederlandse politie vooral harder optreden tegen de zogenaamde draaideur-criminelen. Deze recidivisten vormen met een groep van vijfhonderd tot duizend personen tien tot twintig procent van de arrestanten die verantwoordelijk zijn voor veertig tot zestig procent van alle criminaliteit.

Kuiper wil dat ze voorrang krijgen bij het uitzitten van hun straf. Ook moeten methoden worden ontwikkeld om ze te disciplineren; desnoods moeten ze strenger worden gestraft.