WILLEMSTAD - De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba krijgt de beschikking over vijf nieuwe boten. De zogeheten SuperRhibs zijn deze maand op de Antillen gearriveerd. Het is de bedoeling ze aan het einde van de maand operationeel te hebben.

De Rijksministerraad ging in juni 2003 akkoord met het betalen van twaalf SuperRhibs, dat staat voor Super Ridged Hull Inflatable Boat. In 2006 moeten ze allemaal in de wateren rond de Antillen en Aruba varen.

De boten zijn niet alleen flink sneller dan de huidige patrouillevaartuigen van de Kustwacht, ze zijn ook de helft langer. "Daardoor kunnen ze verder varen en liggen ze stabieler op het water", aldus Kustwachtvoorlichter Martine van der Valk woensdag. Twee van de vijf boten blijven op Curaçao, twee gaan naar Aruba en eentje naar Sint Maarten.

Behalve de nieuwe boten heeft de Kustwacht sinds kort ook de beschikking over een nieuw radarsysteem. Dat is tijdelijk in gebruik genomen in afwachting van een definitief systeem dat volgend jaar moet zijn aangeschaft.

Verder gaan in april 34 nieuwe Kustwachters aan de slag. Zij zijn in september begonnen aan hun opleiding. Het totale personeelsbestand komt daarmee op 188.