AMSTERDAM - Marinier Eric O. heeft bij de top van het Openbaar Ministerie, het parket-generaal, aangifte gedaan van het lekken van staatsgeheimen. De aangifte is gericht "tegen justitiële autoriteiten die voor het uitlekken verantwoordelijk zijn", aldus O.'s advocaat G.J. Knoops woensdagavond.

Inhoudelijk wil Knoops niets zeggen over de aangifte, omdat het zijns inziens nog steeds om staatsgeheimen gaat. De raadsman betreurt het ten zeerste dat de kwestie via het NOS-Journaal woensdag naar buiten is gekomen.

Geheime operaties

Het NOS-Journaal meldde woensdag niet alleen dat O. aangifte had gedaan van het lekken van staatsgeheimen, maar noemde ook precies een van de geheime operaties waarbij O. in zijn tijd bij de Bijzondere Bijstands Eenheid (BBE) van het Korps Mariniers in de jaren negentig betrokken zou zijn geweest. Het Journaal had daar in juni nog van afgezien na een door Defensie aangespannen kort geding. Defensie vreesde voor de veiligheid van O.

Het ministerie van Defensie laat in een reactie weten geen commentaar te willen geven op de berichtgeving.

Schietinstructie

Justitie vervolgde Eric O. vorig jaar, omdat de marinier een Irakees zou hebben doodgeschoten op 27 december 2003. O. heeft volgens justitie de schietinstructie niet nageleefd. De rechtbank sprak O. vrij. Het hoger beroep in de zaak dient op 23 en 24 maart.

Fundamentele zaak

Knoops benadrukte woensdag dat de huidige aangifte niets van doen heeft met de lopende strafzaak tegen O. "Hij is er beslist niet op uit zijn gram te halen. Eric O. heeft met deze aangifte gevraagd om een diepgaand onderzoek naar het hoe en waarom van het naar buiten komen van staatsgeheimen. Dat doet hij niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn collega's. Het is een fundamentele zaak: dit mag wat hem betreft nooit meer gebeuren. De onderste steen moet boven."