PARIJS - De Club van Parijs, een groep van rijke landen die leningen hebben verstrekt aan ontwikkelingslanden, heeft woensdag besloten de schulden van landen die door tsunami's zijn getroffen, per direct te bevriezen. Dat heeft de voorzitter Jean-Pierre Jouyet gezegd.

Hij zei dat het aanbod geldt voor landen die dat willen. Hij voegde eraan toe dat Indonesië, Sri Lanka en de Seychellen het aanbod hebben aanvaard. De groep wil op deze manier tegemoet komen aan de noden van de getroffen landen.

De regeringen van India en Thailand gaven eerder al aan geen opschorting van de afbetaling van hun schulden te willen.

Bedragen

Jakarta heeft een schuld uitstaan van 132 miljard dollar (110,7 miljard euro) en moet dit jaar 3 miljard dollar (2,26 miljard euro) afbetalen. De Indonesische minister Hasan Wirayuda van Buitenlandse Zaken, die in Parijs aanwezig is, zei eerder dat zijn regering blij is met "elk plan dat ons meer ruimte geeft". De buitenlandse schuld van Sri Lanka bedraagt ongeveer 7,7 miljard dollar (5,8 miljard euro).

'Eerste stap'

Volgens de Franse minister Jean-François Cope van Begrotingszaken vormen de maatregelen van de Club van Parijs de "eerste stappen". Na een behoefteonderzoek van internationale financiële organisaties zouden nog "aanvullende maatregelen" kunnen worden genomen.

In de Club van Parijs hebben negentien westerse landen zitting.