RIJSWIJK - De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben woensdag het totaalbedrag aan donaties op giro 555 naar beneden moeten bijstellen. Bij 64.000 mensen die via de website www.giro555.nl geld hadden gestort voor Azië was hun donatie tweemaal afgeboekt. Het gaat om een bedrag van naar schatting 2,5 miljoen euro.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Dit noopte de SHO de opbrengst te verlagen van 124,6 naar 122,1 miljoen euro. De vorige tussenstand was 112 miljoen euro, na de grote radio- en televisieactie van donderdag. De hulporganisaties gaan de giften donderdag terugstorten.

Plan

Hulporganisatie Plan is teleurgesteld over het bedrag van 1 miljoen euro dat ze uit de opbrengst van giro 555 ontvangen. De organisatie had op 5 miljoen gerekend voor hulp aan het Srilankaanse kustdistrict Hambantota. De ontbrekende 4 miljoen hoopt Plan te halen uit buitenlandse fondsen en bij het bedrijfsleven.

Niet traceerbaar

Ruim twee weken na de zeebeving zijn er nog 25 Nederlanders die te boek staan als 'niet traceerbaar', meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maandag waren dat er nog 35. Zij worden officieel niet vermist. Dat aantal staat nog altijd op dertig.

RIT

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) zei woensdag dat het Rampen Identificatie Team (RIT) een spilfunctie zal vervullen bij de nazorg van naasten van vermisten. Families hebben nu een eigen RIT'er als aanspreekpunt. De komende tijd zal dit zo blijven, zei Remkes. De minister verwacht dat de nazorg langer gaat duren dan de twee maanden die waarschijnlijk nodig zijn om de identiteit van de doden in Thailand vast te stellen. Remkes was woensdag op bezoek bij het RIT in Driebergen.

Daar verzamelt het team gegevens, zoals gebitsgegevens en andere kenmerkende informatie, van de naasten. Van familieleden in de eerste graad wordt ook DNA-materiaal afgenomen en naar Thailand verstuurd. Deze eerste fase is afgerond. De pakketjes staan klaar voor verzending. In Thailand kan het RIT de gegevens vergelijken met die van de stoffelijke overschotten.

Lijkzakken

Terneuzen zit in de maag met negenhonderd lijkzakken van Franse makelij. De gemeente had een particulier initiatief overgenomen, maar zit nu met de lijkzakken opgescheept, omdat er geen vervoer was geregeld. Inmiddels lijkt er toch zicht op vervoer van de lijkzakken.

Wielerploeg

De kilometers die de Rabo-wielerploeg dit voorjaar rijden, worden omgezet in geld, dat na verdubbeling door de Rabobank Foundation bestemd is voor de wederopbouw van de getroffen gebieden.