VATICAANSTAD - Een psychisch labiele man heeft woensdag met een nepbom voor consternatie gezorgd op het Sint Pietersplein in Rome. Vlakbij de plek waar paus Johannes Paulus II iedere woensdag zijn algemene audiëntie houdt, trok de schreeuwende Italiaan met lege buisjes met uitstekende draden in zijn hand de aandacht. Dat meldde een politiewoordvoerder.

De 45-jarige Italiaan had een televisiestation telefonisch gemeld dat hij zichzelf voor het postkantoor op het Sint Pietersplein zou opblazen. In plaats daarvan vroeg hij elders op het plein luidkeels om een gesprek met journalisten en autoriteiten over de corruptie in zijn geboorteregio in Zuid-Italië.

De politie zette de plek tijdelijk af en nam de man mee voor verhoor. Toestromende pelgrims die op de pauselijke audiëntie afkwamen, moesten even geduld opbrengen voordat ze zich op het plein konden installeren om naar de rooms-katholiek kerkleider te luisteren. Volgens de politie heeft de man met de nepbom een geschiedenis van psychische problemen.