MUNCHEN - De politie in vijf Duitse deelstaten heeft dinsdag bij de jacht op een vermeend extremistisch islamitisch netwerk invallen gedaan in bijna zestig huizen, winkels en moskeeën. De politie arresteerde elf verdachten. Nog eens elf andere personen werden meegenomen voor verhoor, aldus de Duitse zender ARD.

De actie was gericht tegen personen die zich vooral schuldig zouden hebben gemaakt aan vermogensdelicten. Bovendien zouden er jongeren zijn geronseld voor de 'heilige oorlog' (jihad) in het buitenland.

Banden

Bij de operatie waren ongeveer zevenhonderd agenten betrokken. Volgens de Duitse justitie worden de opgepakte mannen en vrouwen niet verdacht van terroristische activiteiten. Het netwerk had wel banden met extremistische groepen in Irak, zoals Ansar al-Islam, zei een woordvoerster van het Duitse Openbaar Ministerie.

Steden

De klopjachten waren in de steden Ulm, het aangrenzende Neu-Ulm, Freiburg, Frankfurt, Düsseldorf, Bonn en Berlijn. De Duitse politie voerde al herhaaldelijk grootscheepse acties uit om het moslimextremisme in te dammen.