ROTTERDAM - De leden van de zogenoemde Hofstadgroep hadden vermoedelijk het plan om VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali tijdens de afgelopen jaarwisseling te vermoorden.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Bij een doorzoeking op het werk van een van de verdachten, Jason W. werd volgens een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) een briefje met aantekeningen gevonden dat hierop duidde.

Op de notitie staan aantekeningen over een plan om Hirsi Ali te vermoorden tijdens het afsteken van het vuurwerk. Het briefje is een van de aanwijzingen die het OM heeft voor de verdenking dat de terreurgroep Hirsi Ali en anderen wilden vermoorden.

De groep zou het daarbij onder meer ook op Tweede-Kamerlid Wilders, burgemeester Cohen van Amsterdam en de Amsterdamse wethouder Aboutaleb hebben gemunt.

Onder de verdachten van de Hofstadgroep zijn de twee mannen die half november na een lange belegering in het Haagse Laakkwartier werden aangehouden. De twee die tijdens de massale politieactie in de Antheunisstraat werden opgepakt, bezitten de Nederlandse nationaliteit.

Een die twee is de 19-jarige Jason W.. Hij werd in zijn schouder geschoten, omdat hij niet voldeed aan de bevelen van het antiterreurteam dat hem moest inrekenen.

In de zogeheten Hofstadgroep zitten volgens justitie vooral jonge moslims uit Noord-Afrikaanse landen. Ook de 18-jarige Samir A. die vastzit voor het voorbereiden van aanslagen in Nederland, behoort daar volgens het OM toe.

Ook de van de moord op Theo van Gogh verdachte Mohammed B. had contacten met de verdachten uit de Hofstadgroep, zo is vastgesteld. Voor zover bekend wordt hij (nog) niet als een lid beschouwd.