AMSTERDAM - Nederlanders hebben het afgelopen jaar twintig procent minder seks gehad dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête door condoomfabrikant Durex. Vorig jaar deed de Nederlander 'het' gemiddeld 103 keer, in 2003 was dat nog 120 keer. Daarmee scoren Nederlanders gemiddeld tussen andere landen zoals Frankrijk (137 keer) en Japan (46 keer).

Nederlandse therapeuten en seksuologen zeggen in Algemeen Dagblad dat Nederlanders niet veel last hebben van 'aangeboren aseksualiteit'. De reden voor de daling van het aantal keren seks is eerder te vinden in relationele problemen. Seks staat bijvoorbeeld niet op het prioriteitenlijstje van echtparen die kinderen of een carrière hebben.

Er lijkt met name een toename te zijn van het aantal mannen dat geen zin meer heeft in seks, zeggen seksuologen. Henriëtte Schoones verklaart dat de drempel voor mannen om daarover te praten hoog is. 'Echte' mannen horen nu eenmaal zin te hebben in seks.

Annette Heffels, columnist bij het vrouwenblad Margriet, verklaart in het AD dat de media grote invloed hebben op het beeld dat de samenleving heeft van seks. Seks is overal behalve waar die moet zijn: tussen twee mensen. De media beweren dat seks moet terwijl veel mensen eerder de lasten ervan ervaren dan de lusten. Toch is er geen sprake van aseksualiteit: mensen met een verlaagd libido hebben de lust wel gekend terwijl aseksuelen dat gevoel niet kennen.

Nederlanders scoren overigens wel goed op het gebied van voorspel. Gemiddeld wordt daar 21,5 minuut aan besteed. De meeste tijd voor het voorspel nemen de Engelsen: 22,5 minuut. Aziaten lijken sneller tot daden over te gaan: de laatste vijf plaatsen op de lijst worden bezet door Aziatische landen. De minste tijd voor voorspel wordt met 11,5 minuut in Thailand uitgetrokken.

Verder blijkt uit het onderzoek dat mensen steeds vaker een vibrator of een ander hulpmiddel gebruiken als stimulans voor betere seks. Koplopers zijn IJslanders (53 procent), Noren (50 procent) en Engelsen (49 procent). Nederlandse vrouwen die geen vibrator gebruiken noemen het vaakst als reden dat ze er geen durven kopen, Nederlandse mannen noemen een gebrek aan kennis als reden.

Angelina Jolie wordt wereldwijd genoemd als meest sexy beroemde vrouw, gevolgd door Jennifer Lopez en Britney Spears. Bij de mannen worden Brad Pitt, Johnny Depp en David Beckham het meest genoemd.