JAKARTA - Indonesië wil buitenlandse militaire hulptroepen zo snel mogelijk weghebben uit de door de zeebeving getroffen provincie Atjeh. Volgens de Indonesische vice-president Jusuf Kalla mogen de hulpverleners uiterlijk nog drie maanden blijven, zo berichtte Indonesische media woensdag.

De buitenlandse troepen moeten meteen vertrekken als zij hun missie hebben voltooid, citeerden Indonesische media vice-president Kalla. "Drie maanden zijn genoeg. Hoe eerder ze vertrekken hoe beter", aldus Kalla. Hij wil dat ze worden vervangen door buitenlandse medici en ingenieurs.

Buitenlandse troepen

De aanwezigheid van buitenlandse troepen in Atjeh, onder meer uit de Verenigde Staten, Australië en Singapore is in het grootste moslimland ter wereld een gevoelige kwestie. Indonesië heeft militairen uit andere landen altijd op grote afstand willen houden. Bovendien strijden opstandelingen van de groepering GAM in Atjeh al jaren voor onafhankelijkheid. Tot kort na de verwoestende zeebeving op 26 december was de provincie op de noordpunt van het eiland Sumatra verboden gebied voor buitenlanders.

Bewegingsvrijheid

Dinsdag stelden de Indonesische autoriteiten al grenzen aan de bewegingsvrijheid van hulpverleners. Zij hebben van hogerhand toestemming nodig om de steden Banda Atjeh en Muelaboh te kunnen verlaten.

Ter voorbereiding van de overname van de hulpoperaties zullen de Indonesische strijdkrachten een paar duizend extra militairen naar de onrustige provincie sturen, aldus The Jakarta Post. Ook de politie zal extra manschappen naar Atjeh dirigeren. Volgens minister van Defensie Juwono Sudarsono is het "belangrijk dat we ons nationaal potentieel gaan gebruiken".

Militairen

Zegslieden van de GAM zien in de komst van extra militairen vooral een tactische manoeuvre van de strijdkrachten. De extra manschappen zouden vooral zijn bedoeld om de posities te versterken in Atjeh. Het leger begon in mei 2003 een groot offensief tegen de separatisten.

Het grootste buitenlandse militaire contingent in Atjeh is afkomstig uit Australië. Vanaf deze week zullen ongeveer 860 Australiërs in de provincie actief zijn. Australische media meldden woensdag de de Australische troepen ongewapend zullen zijn. Daarmee moet worden voorkomen dat rebellen of militante moslimgroepen aanstoot kunnen nemen aan de buitenlandse militairen in hun land.