UTRECHT - Het eten van groente of fruit biedt geen bescherming tegen borstkanker. Deze conclusie trekt dr. Carla van Gils van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht op basis van een grootschalig onderzoek onder bijna 300.000 vrouwen uit acht Europese landen.

Het onderzoek is volgens het UMC het grootste tot nu toe gehouden in zijn soort. Verschil met de gebruikelijke onderzoeken is dat het plaatsvond onder gezonde vrouwen en niet onder vrouwen die al door de ziekte waren getroffen. Wegens de Europese omvang is een grote variatie in groente- en fruitconsumptie in verband gebracht met borstkanker.

Aanwijzingen

Het resultaat geeft volgens epidemioloog Van Gils duidelijke aanwijzingen dat het eten van groente en fruit op volwassen leeftijd de kans op borstkanker niet verlaagt. Ruim 3500 van de deelnemende vrouwen kregen de ziekte, de groente- en fruitconsumptie speelde daarbij geen rol.

De afgelopen jaren vonden wetenschappers diverse aanwijzingen dat groente en fruit het risico op het krijgen van kanker zou verkleinen. Die bevindingen sluiten volgens het UMC aan bij het idee dat vezels, anti-oxidanten en andere bestanddelen van groente en fruit een anti-kankereffect kunnen hebben.

Voor borstkanker laten de meest recente studies echter geen beschermend effect zien. De resultaten van het onderzoek van Van Gils verschijnen woensdag in het gerenommeerde Amerikaanse medisch tijdschrift JAMA.