BILTHOVEN - Buikgriep waart rond in Nederlandse verpleeghuizen. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn al ruim negentig meldingen binnengekomen van verpleeghuizen waar bewoners door de ziekte geveld zijn. In een normale winter beperkt dit soort uitbraken zich tot tien.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het RIVM heeft GGD's inmiddels gewaarschuwd voor de buikgriepgolf zodat ze snel maatregelen kunnen nemen. De variant die zich nu voordoet is erg besmettelijk, dus moeten besmette verpleeghuizen de hygiëne goed in acht nemen. Buikgrieppatiënten krijgen last van diarree en moeten overgeven. Zwakke patiënten kunnen uitdrogen maar de kans dat ze er aan overlijden is klein.

Op het aantal gevallen van buikgriep buiten verpleeghuizen heeft het RIVM geen zicht. Viroloog M. Koopmans noemt het wel waarschijnlijk dat ook daar het aantal gevallen hoger ligt dan de de normale 500.000 per jaar. Van een epidemie is nog geen sprake. In 1996 en 2002 deden zich ook al buikgriepgolven voor in heel Europa. Op sommige plaatsen waren tweemaal zoveel mensen ziek dan normaal.

Grote Griepmeting

Op de website van de Grote Griepmeting geven particulieren, waaronder veel scholieren maar ook andere geïnteresseerden, door of ze griep hebben of dat mensen in hun omgeving daar last van hebben. Een vragenlijst op de website probeert gevallen van echte griep te onderscheiden van sterke verkoudheid.

Bijna achtduizend mensen doen al mee aan dit interactieve experiment. De Grote Griepmeting, een initiatief van de wetenschappelijke website Kennislink is opgezet om iedereen te wijzen op de gevaren van griep en om gegevens te verzamelen over de verspreiding van de virusziekte. De Grote Griepmeting in Nederland en België loopt dit seizoen van 21 november 2004 tot 1 april 2005.