Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdagavond met een minieme meerderheid van enkele stemmen ingestemd met een aantal drastische wijzigingen in Obamacare, de zorgwet die onder president Obama werd ingevoerd.

De meeste Republikeinse leden van het huis stemden voor. Op een lid na stemden de 193 Democratische leden tegen.

De Republikeinse partijleiding hield woensdag al vol dat de 216 benodigde stemmen waren verzameld, maar het werd toch nog spannend voor de stemming, omdat de marges klein waren. 

Er konden in totaal maar 22 Republikeinen tegen het voorstel stemmen, omdat de Democraten hadden aangekondigd het massaal te zullen afwijzen. De afwezigheid van congreslid Dan Newhouse uit de staat Washington vanwege familieomstandigheden veranderde dat aantal in 21.

Veranderingen

In het alternatieve zorgplan van de regering-Trump worden onder andere de belastingsubsidies afgeschaft die onder Obamacare werden verleend op basis van het inkomen van en de kosten voor zorg in de woonplaats van de verzekerde. Die moeten worden vervangen door belastingvoordeel dat voornamelijk is gebaseerd op leeftijd. 

Aan ouderen kan wel meer in rekening worden gebracht door verzekeraars: de bepaling dat zij ouderen niet meer dan drie keer zo veel mochten rekenen dan jongeren verdwijnt. Ook is er geen gegarandeerde bescherming meer voor mensen die een al bestaande aandoening hebben op het moment dat zij een verzekering afsluiten.  

Senaat

Ongeveer vijftien Republikeinse afgevaardigden waren voor zover op voorhand bekend nog tegen het voorstel en verschillende anderen twijfelden nog.

De Senaat moet het plan nog goedkeuren. Verwacht wordt dat dit nog zeker een maand gaat duren omdat veel senatoren nog wijzigingen in de plannen willen doorvoeren. De Republikeinen hebben met 52 zetels een zeer kleine meerderheid in de Senaat, tegen 48 stoelen voor de Democraten.

Onzekerheid

Volgens verschillende Democratische afgevaardigden hebben de Republikeinen het voorstel ter stemming gebracht zonder te weten hoeveel het plan uiteindelijk zal kosten of hoeveel mensen hun verzekering zullen kwijtraken. De Republikeinen weigerden te wachten op een doorrekening door de rekenkamer van het Congres. 

Een eerdere versie van het alternatief voor de door president Donald Trump gehekelde Affordable Care Act (beter bekend als Obamacare) stuitte in maart op verzet van een libertaire factie binnen de Republikeinse partij, de Freedom Caucus. Vorige week werd bekend dat de meeste leden van die groep hun bezwaren introkken na aanpassingen aan het voorstel.

Verkiezingsbeloften

Voor Trump stond er donderdag veel op het spel. De uitvoering van de meeste van zijn grote verkiezingsbeloften is na zijn aantreden in januari gestuit op problemen. Naast de eerste afwijzing van de alternatieve zorgwet werd het inreisverbod voor mensen uit verschillende islamitische landen tot twee keer toe getorpedeerd door rechters. Voor de muur op de grens met Mexico wist Trump niet voldoende budget vrij te maken.

Opvallendste cijfers van de eerste honderd dagen van Trump
Opvallendste cijfers van de eerste honderd dagen van Trump