JERUZALEM - Door een aanslag tijdens de spits op een bus bij Meggido nabij Haifa in het noorden van Israël zijn woensdag zeker zeventien doden gevallen. Tien mensen raakten ernstig gewond. Dat meldde de politie.

Bekijk video

De aanslag is vermoedelijk veroorzaakt doordat de dader met zijn auto naast de bus is gaan rijden en op dat moment de zware bom tot ontploffing bracht. "Dit is een zeer zware terroristische aanslag, er zijn veel slachtoffers", aldus de regionale politiecommandant Dov Rutsky.

Islamitische Jihad

De aanslag is telefonisch opgeëist door de radicale Palestijnse groepering Islamitische Jihad. Dat meldde het televisiestation van Hizbollah in de Libanese hoofdstad Beiroet. De militaire vleugel van de Islamitische Jihad, de Jeruzalem Brigades, zou de aanslag hebben uitgevoerd.

Later in de ochtend komt het veiligheidskabinet van premier Sharon bijeen om een reactie op de aanslag te formuleren. De Israëlische regeringswoordvoerder Avi Pazner zei dat de Palestijnse leider Arafat "terroristische organisaties aanmoedigt" om aanslagen te plegen.

Pazner zei verder dat de regering alle maatregelen zal nemen om haar burgers te beschermen. Hij wilde niet zeggen of de regering opnieuw zal overgaan tot een grootscheeps militair offensief zoals eind maart toen grote delen van de Westelijke Jordaanoever werden bezet na een reeks zelfmoordaanslagen.

Rookpluim

Palestijnse ooggetuigen vlak over de grens in de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever zagen op de plaats van de aanslag een grote rookpluim. Een uur na de aanslag brandde de bus van vervoersmaatschappij Egged nog steeds, meldden getuigen.

De bus was vol. Er bleef niets anders dan een verkoold skelet van over. Het voertuig was op weg van Tel Aviv naar Tiberias. Onder de slachtoffers zouden veel militairen zijn die terugkeerden van verlof. Meggido is het bijbelse Armageddon.

Het was de vijfde aanslag in een maand tijd en de ergste sinds de zelfmoordaanslag begin mei op een biljarthal even ten zuiden van Tel Aviv. Daarbij kwamen toen zestien mensen om het leven. Palestijnen hebben meer dan zestig zelfmoordaanslagen gepleegd sinds de tweede intifada uitbrak in september 2000.