De Russische regering moet een einde maken aan de vervolging van homoseksuelen in de deelrepubliek Tsjetsjenië. Dat vragen vijf ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, onder wie Bert Koenders, in een brief aan Moskou.

De oproep aan de Russische ambtgenoot Sergej Lavrov is verder ondertekend door de Duitse, Franse, Zweedse en Britse ministers van Buitenlandse zaken.

De bewindslieden schrijven "diep bezorgd" te zijn over berichten van mensenrechtenorganisaties dat homoseksuelen in Tsjetsjenië worden vervolgd en dat een aantal zelfs is vermoord om hun geaardheid.

Ze roepen het Kremlin op om deze "vreselijke rapporten" te onderzoeken en activisten en journalisten te beschermen die er onderzoek naar doen.

Vervolging

"We roepen de Russische regering op bij de regionale autoriteiten in Tsjetsjenië aan te dringen direct alle vervolgingen te stoppen, alle getroffen personen onmiddellijk de benodigde hulp te geven en de daders voor de rechter te brengen", schrijven de vijf ministers.

Ze stellen bezorgd vast dat tijdens een ontmoeting tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov op 19 april geen stappen zijn aangekondigd de schendingen te onderzoeken.

Razzia's

In april meldde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat de Tsjetsjeense overheid met razzia's jaagde op homoseksuele mannen. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat inmiddels meer dan honderd mannen zijn opgesloten in geheime detentiecentra. Sommigen zouden zelfs zijn overleden.

De Tsjetsjeense autoriteiten ontkennen dat er homoseksuelen in Tsjetsjenië leven, laat staan dat ze worden vervolgd, "want wie in de republiek niet bestaat, kun je niet oppakken". Ook de Russische regering zegt niet op de hoogte te zijn van de acties.

Gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam drong er vorige week bij het kabinet op aan Rusland aan te spreken op de Tsjetsjeense kampen. Ook wil Amsterdam dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff het asielbeleid voor Tsjetsjeense LHBT-mannen aanpast.

Ook minister Liliane Ploumen (Buitenlandse Handel) vroeg de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) eerder al om over te gaan tot onderzoek naar de berichten uit Tsjetsjenië.