ORANJESTAD - Dertien Nederlandse marechaussees en twaalf douanebeambten gaan zeer binnenkort grenscontroles uitvoeren op de luchthavens van de Nederlandse Antillen. Minister Donner van Justitie, zijn Antilliaanse collega Ribeiro en minister De Graaf van Koninkrijksrelaties hebben maandagavond op Aruba hun handtekening gezet onder een protocol dat dat mogelijk maakt. De Nederlandse ambtenaren blijven voor maximaal twee jaar, zo hebben de bewindslieden afgesproken. Het is de bedoeling de eersten in maart dit jaar in te zetten.

De al bestaande controleteams op de eilanden, het Hatoteam op Curaçao en het Flamingoteam op Bonaire, blijven bestaan. De Nederlanders komen naast hen te werken.

Sint Maarten

Sint Maarten kent nog geen controleteam. Pas als dat wordt opgericht, zullen er ook marechaussees en douanebeambten naar het internationale vliegveld van Sint Maarten gaan om passagiers, goederen en bagage te controleren op drugs.

Donner liet vanuit Oranjestad weten tevreden te zijn met de controles die nu al worden uitgevoerd. "Er is een daling van het aantal drugskoeriers", aldus de minister. "Ik wil de 100 procentcontrole op Schiphol dan ook structureel maken."

Meer Nederlanders

Behalve de marechaussees en douaniers komen dit jaar nog meer Nederlanders naar de Antillen. Eind december bood De Graaf de hulp aan van een veertigtal rechercheurs en maximaal 20 functionarissen. Zij zouden in februari al kunnen beginnen met onder meer het bestrijden van de criminaliteit op met name Curaçao. De Graaf hoopt daar tijdens dit werkbezoek definitieve afspraken over te kunnen maken.

De Graaf blijft nog tot woensdagavond op Aruba en de Antillen. Donner beëindigt zijn bezoek dinsdag. Hij kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen week. De minister installeerde onder meer een mobiele walradar voor de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen. Ook sloot hij het Antilliaanse Meldpunt Ongebruikelijke Transacties aan op een Europees netwerk.

De afspraken over de Gemeenschappelijke Grenscontroleteams moeten nog wel worden voorgelegd aan de minister van Defensie, de staatssecretaris van Financiën en de Antilliaanse minister van Financiën. Donner en Ribeiro gaan er vanuit dat zij akkoord zullen gaan met de afspraken.