LELYSTAD - De twee hoofdverdachten van de Kraggenburgse pornozaak ontkennen of zwijgen. Bij de rechtbank in Lelystad bleek maandag dat Rotterdammer E. van E. van "normale SM" spreekt en dat de 36-jarige Belg P.M. niets wil zeggen.

De twee mannen zouden samen met anderen vrouwen hebben ontvoerd, verkracht en hebben gedwongen tot dierenseks.

Drie jonge vrouwen van Afrikaanse afkomst werden eind maart en begin april vorig jaar in Brussel van straat geplukt en meegenomen naar een woning in Almere. Daarna werden ze naar een loods in Kraggenburg gebracht.

Misbruikt

Volgens justitie zijn de vrouwen in de seksloods op gruwelijke wijze misbruikt, bedreigd met wapens en mishandeld. Ook zouden ze zijn gedwongen tot seks met twee Rottweilers en met de verdachten.

De zaak kwam aan het rollen toen een van de vrouwen wist te ontsnappen en naakt een boerderij in de omgeving bereikte.

Vertraging

Het proces tegen de bende is maandag met de nodige vertraging begonnen, waardoor er een extra zittingsdag is gepland op donderdag. Ook zal pas dinsdagmiddag laat bekend zijn welke straffen er worden geëist. Er waren in eerste instantie twee zittingsdagen gepland.

De vertraging had vele oorzaken. Zo wilde bijvoorbeeld de advocaat van M.M. uit België en zijn 24-jarige vriendin L.F. per se in de seksloods gemaakte foto's inzien samen met zijn cliënt. Het Openbaar Ministerie weigerde dat tot nu toe, maar de rechtbank gaf maandag wel toestemming.

Vrijwillig

M.M., zijn vriendin en de 43-jarige vrouw R.B. ontkenden jonge Afrikaanse asielzoekers te hebben ontvoerd en verkracht in de loods. Volgens de drie verdachten deden de vrouwen vrijwillig mee aan de seks. De drie wijzen met de beschuldigende vinger naar Van E. en de oudste van de broers M.

Tijdens de zitting werd duidelijk dat de slachtoffers hebben verklaard dat ze zijn ontvoerd, verkracht en beestachtig zijn behandeld in de loods. Zo werden ze onder meer vastgebonden, moesten ze seks hebben met dieren, blaffen als een hond en uit voederbakken eten.