JERUZALEM - Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft maandag ingestemd met de nieuwe regeringscoalitie van premier Sharon. Van de 120 afgevaardigden stemden 58 voor en 56 tegen de regering van Sharons Likudpartij, de Arbeidspartij en de kleine orthodoxe Verenigd Torah Judaïsme (UTJ). Er waren zes onthoudingen.

Sharon raakte zijn meerderheid in de Knesset in juli kwijt toen twee orthodoxe partijen uit de regering stapten uit onvrede over het plan van de premier om alle Israëlische nederzettingen in de Gazastrook en vier op Westoever te ontruimen. In december ontsloeg Sharon de ministers van de Shinui-partij nadat die tegen de begroting hadden gestemd.

De goedkeuring in de Knesset bleek niet zoals verwacht een uitgemaakte zaak. Dertien partijgenoten van Sharon rebelleerden. De verwachting dat de dertien in de loop van de dag zouden inbinden, kwam niet uit. De overwinning van Sharon werd pas zeker nadat de linkse Yahad van Yossi Beilin de steun aan de coalitie had toegezegd.

Direct na de stemming werd de coalitie beëdigd. In de nieuwe regering krijgt de centrumlinkse Arbeidspartij van Nobelprijswinnaar en oud-premier Peres acht ministersposten waaronder Binnenlandse Zaken en Volkshuisvesting. Peres zelf wordt na de premier de tweede man van het kabinet. De UTJ heeft zoals afgesproken in de onderhandelingen geen ministersposten.