UTRECHT - De machinisten en conducteurs van de Nederlandse Spoorwegen vrezen extra agressie in de treinen door het strengere boetebeleid dat het bedrijf wil invoeren. Dat zei de Vakbond voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) maandag.

Elke betrapte treinreiziger zonder kaartje moet straks het normale tarief plus een boete van 35 euro betalen. Nu kan een zwartrijder altijd nog een kaartje bij de conducteur kopen tegen een speciaal, iets hoger tarief. Als hij niet kan betalen, mag hij uitstel van betaling aanvragen.

Het gevolg van het nieuwe beleid is wel dat iemand die geen kaartje kan kopen wegens een kapotte automaat ook een boete krijgt. De VVMC verwacht dat deze "goedwillende" reizigers daar boos over zullen worden. Vooral conducteurs zien de bui al hangen, stelt bestuurder D. Cijs.

Op steun van de spoorwegpolitie rekenen de NS'ers niet, aldus Cijs. Door een tekort aan personeel kan de politie niet altijd ingrijpen bij problemen. De regering heeft wel tweehonderd extra agenten toegezegd, maar daarvan zijn er tot nu toe slechts 51 bijgekomen.

Ook de ondernemingsraad van NS Reizigers maakt zich zorgen over een mogelijke toename van de agressie door het nieuwe boetebeleid. De OR gaat de werknemers raadplegen om te kijken wat zij van de aanpassing vinden.

Het oude boetebeleid was volgens de NS niet effectief. Notoire zwartrijders namen het risico een conducteur tegen het lijf te lopen, omdat ze in dat geval slechts een iets duurder kaartje hoefden te kopen, of ze kozen ervoor uitstel aan te vragen. Slechts 30 procent van later verstuurde incasso's werd daadwerkelijk door de NS geïnd.