HOORN - Uit het Westfries Museum in Hoorn zijn in de nacht van zondag op maandag vijftien tot twintig schilderijen gestolen. Het gaat voornamelijk om zeventiende-eeuwse doeken. De dieven hebben ook een aanzienlijke hoeveelheid zilver meegenomen. Dat heeft het museum maandag meegedeeld.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De gezamenlijke verkoopwaarde van de buit bedraagt ongeveer 10 miljoen euro. Medewerkers van het museum ontdekten de diefstal maandagmorgen om 8.00 uur. De gestolen schilderijen maakten deel uit van een tentoonstelling die speciaal was geënt op Hoorn en omstreken. De expositie liep zondag ten einde.

Het is volgens de politie nog onduidelijk hoe de daders zijn binnengekomen. Het museum beschikt over een geavanceerd beveiligingsysteem, maar toch is het alarm niet afgegaan.

J.Molenaar van de politie vermoedt dat het beveiligingsysteem is gemanipuleerd. Daar zijn volgens hem verschillende manieren voor, waarop hij niet wilde ingaan. Donderdag is het systeem nog gecontroleerd.

Schilderijen

De schilderijen die zijn gestolen zijn van Jan van Goyen, Jacob Waben, Matthias Withoos, Jan Rietschoof, Jan Linsen, Herman Hengstenburgh en een aantal minder bekende schilders.

Verder zijn een tiental stukken gebruikszilver en kerkzilver meegenomen. Gezien de hoeveelheid gestolen spullen lijkt het er op dat er meer dan een dader aan het werk is geweest in het museum.

Neusje van de zalm

Volgens museumdirecteur R. Spruit behoort de gestolen waar tot het neusje van de zalm van de collectie. De daders moeten kennis van zaken hebben gehad. De doeken zijn zorgvuldig uit de lijsten gehaald, de dieven hebben spijkertje voor spijkertje verwijderd. Maar verder hebben ze een enorme chaos achtergelaten, aldus Spruit. Vitrines zijn kapotgeslagen, deuren zijn ingetrapt. "Ze hebben grof geweld gebruikt", zei hij.

Hart van de collectie

Met de kunstdiefstal is het hart van de collectie geraakt, aldus de museumdirecteur. "Deze spullen zijn onvervangbaar. Ze zijn in honderd jaar verzameld en maken deel uit van een unieke collectie." Nagenoeg alle stukken zijn eigendom van het museum, twee schilderijen zijn in bruiklenen.

De daders zullen volgens wethouder cultuur R. Tonnaer van Hoorn moeite hebben kopers te vinden. "De spullen zijn te bekend en dus onverkoopbaar", aldus Tonnaer. Hij noemde de diefstal rampzalig.