BORGHAREN - Ondanks een intensieve speurtocht heeft de politie nog geen spoor van de twee vermiste mannen uit Bunde (gemeente Meerssen) die betrokken waren bij het ongeval met een plezierjacht in de stuw van Borgharen, zondag.

Een boot met sonarapparatuur speurde maandag in de buurt van de stuw naar het wrak. De politie zette ook een helikopter in om naar de vermisten te zoeken.

Rond zonsondergang maandag staakte de politie de zoekactie. Dinsdagochtend om 6.00 uur begint Rijkswaterstaat met het afsluiten van de stuw, zodat de waterstand van de Maas benedenstrooms zakt.

Waterpeil

Ná 9.00 uur dinsdagmorgen zoeken een helikopter en een boot van de politie te water verder naar het wrak. De politie hoopt bij de lagere waterstand meer zicht te hebben. Ook is de stroming dan aanzienlijk minder dan gebruikelijk. Die zoektocht kan slechts een half uur duren, dan moet het waterpeil weer terug in de oude stand om overstromingen stroomopwaarts en hinder voor het scheepvaartverkeer te voorkomen.

Omstanders hebben volgens de woordvoerder van de gemeente Maastricht een lichaam van een van de vermisten zien drijven, maar hebben het niet kunnen bergen. De Maas stroomt nabij Borgharen erg snel.

De mannen, in Bunde bekende ondernemers, zijn rond de 50 jaar oud. Zes andere opvarenden, twee vrouwen en vier kinderen, wisten zichzelf na het ongeval met hulp van toegesnelde omstanders in veiligheid te brengen. De kinderen zijn in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar. De leeftijd van de vrouwen is onbekend. De vrouwen en de kinderen zijn thuis.

Geschokt

Volgens Rijkswaterstaat is de plek van het ongeval op zich niet gevaarlijk omdat die buiten de vaarroute ligt. De dienst is geschokt door het incident en zei dergelijke ongevallen nooit helemaal te kunnen uitsluiten. Volgens de woordvoerder waren op de plek in de Maas voldoende veiligheidsmaatregelen als boeien en reddingsstokken aanwezig. Een zegsman van de gemeente meldde dat er niet eerder een dergelijk ongeval plaatsvond.

Belgische brandweerlieden hielpen bij de zoektocht. Zij dregden in de grensrivier ter hoogte van Maasmechelen en Maaseik. De kajuitboot, met stalen onderkant en houten bovenkant, was 8 meter lang.