DEN HAAG - Rechters en het Openbaar Ministerie (OM) hebben de afgelopen acht jaar vaker straffen opgelegd voor misdrijven en overtredingen. Die straffen zijn in die periode gemiddeld niet strenger geworden, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.

Rechters en het Openbaar Ministerie (OM) hebben vooral meer gevangenis- en taakstraffen opgelegd, respectievelijk 52 en 82 procent. "Deze ontwikkeling laat zien dat de taakstraf, ook die de officier van justitie of het OM oplegt, een belangrijke plaats heeft gekregen", concludeert het CBS.

De rechters hebben in 2003 bijna 123.000 straffen opgelegd. In 32 procent van de gevallen ging het om een gevangenisstraf, in 42 procent om een geldboete en in 26 procent om een taakstraf. De vrijheidstraffen die een jaar of langer duren werden in een op de acht zaken uitgesproken.

Celstraffen

De afgelopen acht jaar is het aantal onvoorwaardelijke celstraffen met 52 procent toegenomen. De hoeveelheid korte straffen (tot twee weken) is meer dan verdubbeld en de straffen van twee weken tot een maand en van een tot drie maanden zijn met respectievelijk 47 en 63 procent toegenomen.

Uit de cijfers constateert het CBS verder dat de rechters in Nederland de laatste jaren vaker geconfronteerd worden met daders van minder ernstige misdrijven.