LEIDSCHENDAM - Buitenlandse toeristen weten Nederland steeds beter te vinden. Vorig jaar groeide het aantal bezoekers met naar schatting 2 procent tot 9,4 miljoen buitenlandse gasten. Voor dit jaar wordt ook een lichte groei verwacht. Dat heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) maandag gezegd.

Nederlanders gaan zelf echter steeds minder op vakantie in eigen land. Vorig jaar nam het aantal binnenlandse vakanties vergeleken met 2003 af met 1 procent.

Afname

Het toerismebureau verwacht dit jaar bovendien een verdere afname. Het matige zomerweer van vorig jaar ligt nog vers in het geheugen en buitenlandse vakanties worden steeds goedkoper. Daarnaast worden vakanties in eigen land vaak als tweede of derde vakantie gezien en die staan in economisch mindere tijden onder druk.

Vakantie

Vorig jaar ging ongeveer 81 procent van de Nederlanders een of meerdere keren op vakantie, zegt het NBTC. "Samen brachten zij ruim 35 miljoen vakanties door, een stijging van 2 procent ten opzichte van 2003." Het aantal vakanties naar het buitenland steeg met 4 procent.

SARS

In de eerste negen maanden van 2004 steeg het aantal buitenlandse toeristen in Nederland met 3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2003, aldus het toerismebureau. Met een groei van 9 procent ontvingen vooral hotels meer buitenlandse gasten. "Dit komt mede doordat de Amerikanen en vooral de Aziaten in groten getale teruggekomen zijn na de SARS-epidemie en de oorlog in Irak in 2003."

Duitsers

Wel staken minder Duitsers de westgrens van hun land over. Het aantal bezoeken uit Duitsland daalde in de eerste negen maanden met 7 procent. "De natte zomer is hiervan de belangrijkste oorzaak. De daling van het aantal Duitsers heeft vooral gevolgen gehad voor campings en bungalowparken, die in totaal 10 procent minder buitenlandse gasten zagen."

Het NBTC verwacht dat dit jaar vooral meer Chinezen Nederland zullen bezoeken. Het bureau gaat Nederland vooral in China en in Groot-Brittannië en Duitsland promoten.