UTRECHT - Bij de Nederlandse Spoorwegen is opnieuw onrust ontstaan over de veiligheid op de spoorlijn Hoorn-Enkhuizen. De NS heeft enkele maatregelen tegen de overlast van hangjongeren eenzijdig teruggedraaid, stelde FNV Bondgenoten maandag.

De vakbond eist dat het bedrijf dit ongedaan maakt. Gebeurt dit niet, dan volgt een rechtszaak.

Het traject Hoorn-Enkhuizen kwam twee jaar geleden herhaaldelijk in het nieuws doordat jeugd voor veel problemen zorgde. De hangjongeren kwamen zelfs bekend te staan als treinterroristen.

De vakbonden en de NS kwamen in november 2003 een aantal maatregelen overeen die een einde aan de problemen moesten maken. Een daarvan was de inzet van dubbele bemanning op bepaalde treinen in de avonduren.

De NS zet de dubbele bemanning voortaan echter alleen in als daar aanleiding toe is. Reden is de afname van het aantal incidenten op het traject. Het personeel en de klanten voelen zich veel veiliger, stelt het spoorbedrijf.

FNV Bondgenoten vindt dat de dubbele bemanning moet worden gehandhaafd. De NS zegt altijd met de vakbond te willen praten over de maatregelen. Maar een woordvoerder verwacht niet dat de vervoerder aan de eis van FNV Bondgenoten tegemoet zal komen.