AMSTERDAM - Een 'dynamisch inhaalverbod' voor vrachtwagens tussen Abcoude en Maarssen moet zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer. Tijdens de spits geven matrixborden boven de weg aan dat vrachtwagenchauffeurs niet mogen inhalen en rechts moeten blijven rijden. De proef van het ministerie van Verkeer en Waterstaat begint maandag. Het verbod geldt alleen als de drukte daarom vraagt, laat het ministerie weten.

Nu geldt het inhaalverbod nog overal op standaard 'venstertijden' namelijk tussen 6.00 en 10.00 uur en tussen 15.00 en 19.00 uur. Op sommige plaatsen geldt het verbod van 6.00 tot 19.00 uur. Door dit dynamisch verbod mogen vrachtwagens doorrijden wanneer het rustig is op de weg. Als het druk is moeten vrachtwagens rechts blijven rijden. De matrixborden geven aan wanneer dat nodig is.

De proef wordt meegefinancierd door de Europese Commissie. Rijkswaterstaat gaat meten welke gevolgen de proef heeft op de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer. Later deze maand wordt het dynamisch inhaalverbod ook getest op de A2/A76 tussen Grathem en knooppunt Ten Esschen in Limburg.