NAIROBI - In de Keniaanse hoofdstad Nairobi hebben vertegenwoordigers van de Sudanese regering en van het Sudanese Volksbevrijdingsleger SPLA zondag een vredesakkoord ondertekend dat een eind maakt aan een burgeroorlog van meer dan twee decennia.

De ceremonie was in een stadion in Nairobi. Rebellenleider John Garang en de Sudanese vice-president Ali Osman Taha zetten hun handtekening op het document, dat officieel het einde markeert van het conflict in Zuid-Sudan. Daarbij zijn sinds 1983 vermoedelijk twee miljoen mensen om het leven gekomen.

Leiders

Verscheidene Oost-Afrikaanse leiders alsmede de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, woonden de ceremonie bij.

Eind vorig jaar bereikten Khartum en de opstandelingen eindelijk een overeenkomst. Vanaf juli zal het zuiden van het door bloedige conflicten verscheurde Sudan een autonome status hebben. Na zes jaar volgt een referendum waarin de bevolking zich kan uitspreken voor of tegen onafhankelijkheid voor het zuiden van Sudan. Opbrengsten uit olie worden eerlijk gedeeld.

Overigens betekent het vredesakkoord dat zondag is ondertekend niet het einde van het conflict in Darfur, in het westen van Sudan. Daar leveren andere rebellenbewegingen strijd met het Sudanese leger en door Khartum gesteunde Arabische Janjaweed-milities.

Boerenbevolking

Vooral de lokale zwarte boerenbevolking is slachtoffer van dit conflict. Sinds begin 2003 zijn in Darfur meer dan 70.000 mensen om het leven gekomen en ruim een miljoen mensen op de vlucht geslagen.