KOPENHAGEN - De Deense kustwacht heeft in de nacht van zaterdag op zondag op een kolkende Noordzee de complete bemanning van het Nederlandse vrachtschip De Schieborg gered.

De vijftien opvarenden hadden hun schip ruim negentig kilometer uit de Deense kust verlaten, nadat tijdens de zuidwesterstorm vaten met brandbare stoffen waren gaan schuiven en brand was ontstaan.

Ongeveer vier uur zaten de zeelieden in een gesloten reddingsboot voor de kustwacht hen in veiligheid bracht.

Helikopters konden door het zware weer niets uitrichten. Twee Nederlandse bemanningsleden liggen met lichte verwondingen ter observatie in het ziekenhuis, maar mogen naar verwachting maandag naar huis, meldde directeur R. Strijland van rederij Wagenborg zondagavond.

Esbjerg

Een sleepboot maakte zondag vast aan het 180 meter lange vrachtschip en vaart naar de Deense havenstad Esbjerg, waar het dinsdagmiddag hoopt aan te komen. Strijland onderhandelt in Esbjerg met de "zeer meewerkende'' havenautoriteiten over toelating van het schip. Het vuur op het hoofddek was zondagavond namelijk nog niet uit.

De Schieborg was zondag door de sterke stroming tot ongeveer zestig mijl uit de kust gedrukt. Een onbekend aantal trailers is uitgebrand. Een container is overboord geslagen en zoekgeraakt. Tienduizend ton papierrollen in het laadruim hebben voor zover bekend geen vlam gevat.

De vijftienkoppige bemanning bestond uit twaalf Nederlanders en drie Filipijnen. Volgens een woordvoerder van de Deense kustwacht verliep de reddingsactie, de zware weersomstandigheden in acht genomen, zonder problemen.

Tien uur

De redding had plaats tien uur nadat het schip noodsignalen had uitgezonden. Helikopters van de kustwacht hielden de hele tijd een oogje in het zeil. Wegens het slechte weer werd uit veiligheidsoverwegingen besloten de komst van een reddingsschip af te wachten.

De Schieborg werd in 2000 opgeleverd. Het schip vaart onder Nederlandse vlag en kan 13.000 ton vracht laden.