GELDROP - Bij een houthandel in het Noord-Brabantse Geldrop heeft zaterdagavond een grote brand gewoed. In de nabijgelegen wijk De Burght zijn asbestdeeltjes terechtgekomen, meldde een gemeentewoordvoerder zondagochtend. De wijk is uit voorzorg afgegrendeld.

Volgens een woordvoerder van de brandweer woedde de brand bij hout- en bouwmaterialenhandel Delen BV. Rond middernacht kon het sein brand meester worden gegeven, zes uur later was het vuur helemaal geblust. Er vielen geen slachtoffers.

Een gespecialiseerd bedrijf begint zondagochtend een onderzoek naar de verspreiding van het asbest. Het gaat om witte asbest, de minst schadelijke soort, aldus de gemeente.

Afgesloten

Tot nader order zijn twee de toegangswegen naar de Burght voor gemotoriseerd verkeer afgesloten. In een brief is de bewoners gevraagd zoveel mogelijk in de wijk te blijven. Ook is geadviseerd kinderen en huisdieren binnen te houden, om verspreiding van asbest te voorkomen.

Het rampenteam van de gemeente Geldrop is in de nacht van zaterdag op zondag bijeen geweest en kondigde een noodverordening af voor de wijk met 262 woningen. Zondagmiddag verwacht de gemeente meer duidelijkheid over de het asbestonderzoek.

Oorzaak onbekend

Het vuur brak door nog onbekende oorzaak uit in een opslagloods. Volgens buurtbewoners wordt het terrein van de houthandel geregeld door zwervers bezocht. Het asbest zat in golfplaten. Tijdens de brand hoefde niemand geëvacueerd te worden.

De brandweer Geldrop kreeg assistentie van de korpsen Mierlo en Eindhoven. Dat laatste korps zette een zogenoemde 'crash tender' waarmee veel grotere hoeveelheden water op brandhaarden gespoten kunnen worden dan met normale bluswagens. Het vuur was daarna snel onder controle.