LONDEN/KOPENHAGEN - Delen van Europa hebben zaterdag veel overlast gehad van hevige regenval, overstromingen en zware storm. In Denemarken vielen vier doden. Twee mannen werden geraakt door een weggewaaid dak, twee anderen kwamen om doordat bomen op hun voertuigen belandden.


De haven van Esbjerg, Denemarken

Het dodental als gevolg van de zware storm, is in Zweden opgelopen tot zes. Dat meldde de Zweedse televisie zondag.

De Noord-Britse stad Carlisle was door het hoge water zelfs van de buitenwereld afgesloten, omdat alle toegangswegen overstroomd waren, meldde de BBC. Helikopters en bootjes haalden inwoners van de stad van daken.

In totaal moesten volgens de BBC meer dan 3000 mensen in veiligheid worden gebracht. Duizend woningen in de plaats stonden voor een deel onder water. In 110.000 huishoudens viel de stroom uit.

Schotland

Voor de kust van Schotland liep een veerboot aan de grond. Van de ruim honderd mensen aan boord raakte niemand gewond. Ze kunnen er pas zondag worden afgehaald, omdat het slechte weer het reddingswerk bemoeilijkt. In heel Groot-Brittannië zijn uit voorzorg bruggen afgesloten en liep trein- en vliegverkeer vertraging op.

Veel veerboten op de Noord- en Oostzee bleven in de haven liggen. In Duitsland ondervond het verkeer hinder door omgeslagen vrachtwagens en omgewaaide bomen. Een vrachtwagenchauffeur raakte lichtgewond. In Denemarken en Zweden werden bruggen afgesloten. In Zweden viel de stroom uit bij 130.000 huishoudens.